OorsprongAfhankelijk van de grootte kan één Shea boom 15-20 kg sheanoten per jaar geven. De vruchten worden met de hand geraapt en vaak te voet vervoerd. Een Shea boom kan noten produceren tot wel bijna 200 jaar lang!

De Shea boom groeit in de "Shea-belt" regio in West-Afrika, van Senegal in het westen tot Ethiopië in het oosten. De Shea boom wordt ook wel "Boom des Levens"  genoemd, en terecht, als je de vele functies van Shea voor de mensen die er van en mee leven beschouwt.


Deze opmerkelijke boom kan tot wel 18 meter hoog worden en 200 tot 300 jaar oud worden. De boom draagt de eerste vruchten pas af na ongeveer 15 jaar. Als er geoogst kan worden is de waarde van deze boom voor de omliggende gemeenschappen onbeschrijfelijk groot.

Shea boter -het belangrijkste ingrediënt voor onze producten- wordt gewonnen uit de noten. De vrouwen regelen de oogst en het proces van vrucht tot boter en gebruiken elk stukje van de boom voor verschillende doeleinden, van bast en wortel tot fruit en noot.

De bast en de wortels worden gekookt en vermalen tot medicinale poeders en het fruit wordt gegeten. De noot wordt verwerkt tot de rijke shea boter die zo veel gebruikt en gewaardeerd wordt door de gemeenschap, door jong en oud!

De Shea boom staat in veel opzichten in hoog aanzien; het is een belangrijke bron van inkomsten voor de omliggende gemeenschappen, het heeft een hoge voedingswaarde voor de huid en het haar en speelt een allesomvattende rol in het eco-systeem.